18 des. 2024

La música modula l’activitat cerebral i reduiex el dolor crònic de manera diferent segons el sexe

/
Posted By
/
Comments0

Els resultats preclínics d’un estudi en el que hi participa la docent del grau en Teràpia Ocupacional de l’EUIT la Dra. Jennifer Grau indiquen que l’exposició a la música modula l’activitat al nucli accumbens, una regió clau en el processament del dolor, alhora que redueix l’al·lodínia, els comportaments similars a l’ansietat i la depressió de manera diferent en funció del sexe.

Aquests resultats es recullen en l’article “Dopamine dynamics in chronic pain: music-induced, sex-dependent, behavioral effects in mice”, que s’ha publicat a la revista PAIN Reports de la International Association for the Study of Pain (IASP). L’estudi forma part d’una línia de recerca translacional que la Dra. Jennifer Grau va dissenyar al 2021 amb el Dr. Víctor Fernández-Dueñas de la Universitat de Barcelona.

 

 

En aquesta línia s’investiguen els beneficis de l’escolta de música com a eina per al maneig del dolor crònic de manera translacional, el que vol dir que es combinen l’estudi dels mecanismes neurals en models animals amb l’avaluació dels beneficis d’aquesta activitat en persones.

L’objectiu principal de l’estudi ha estat avaluar els mecanismes neuronals de l’exposició a la música en un model animal de dolor crònic. S’han utilitzat paradigmes conductuals així com experiments de fotometria de fibra per investigar com la música pot influir en la dinàmica de la dopamina al nucli accumbens (NAcc), l’anhedònia i el sistema de recompensa.

L’article recentment publicat es centra en els resultats preclínics i aquests indiquen que l’exposició a la música modula l’activitat al nucli accumbens, alhora que redueix l’al·lodínia, els comportaments similars a l’ansietat i la depressió de manera diferent dependent del sexe. Els ratolins femella han mostrat una sensibilitat superior a aquesta intervenció en comparació amb els mascles.

Aquestes troballes han permès establir les bases neuronals que expliquen els efectes de la música en el cervell i proporcionen una evidència prometedora per a la integració d’aquesta intervenció en el maneig del dolor crònic. Alhora, obren la porta al desenvolupament de noves teràpies i representen un avenç clau en la línia de treball sobre els beneficis de la música en la salut de les persones afectades per dolor crònic.

Podeu trobar l’article complet al repositori de la biblioteca de l’EUIT.