10 set. 2024

Publicació d’un estudi sobre l’estimulació multisensorial en persones amb demència avançada

/
Posted By
/
Comments0

La teràpia amb estimulació multisensorial s’ha demostrat efectiva en la reducció dels símptomes conductuals i emocionals negatius, com la tristesa, l’ansietat i l’agressivitat en persones amb demència avançada institucionalitzades. A més, s’observa una millora en la qualitat de vida i una reducció dels trastorns conductuals post intervenció, especialment quan la teràpia es realitza tenint en compte les preferències personals i s’adapta a la història sensorial de la persona.

Aquestes són les conclusions recollides en un article científic, basat en un estudi quasiexperimental, en el que han participat les doctores Jèssica Garrido, Elisabet Capdevila, Jennifer Grau i Loreto González, docents del grau de Teràpia Ocupacional de l’EUIT. Aquest estudi es va dur a terme en col·laboració amb terapeutes ocupacionals de l’Hospital Sant Llàtzer de Terrassa, del grup CST, amb l’objectiu d’avaluar els beneficis de l’estimulació multisensorial en persones amb demència avançada institucionalitzades.

L’article s’ha publicat a la revista Occupational Therapy International, d’accés obert. Podeu consultar-lo al catàleg de la Biblioteca EUIT clicant aquí.

L’estimulació multisensorial

L’estimulació multisensorial és una teràpia no farmacològica que engloba un ampli ventall de tècniques dirigides a proporcionar experiències sensorials diverses que estimulin els sentits, la percepció i la integració sensorial de la persona. Aquesta teràpia també pot potenciar les capacitats cognitives i sensoriomotores residuals en persones amb trastorn neurocognitiu major, fomentant la participació d’aquelles persones que tenen grans dificultats per participar en altres tipus d’activitats més demandants.

El procés d’estimulació multisensorial es basa en l’exploració sensorial en un entorn de confiança per a la persona, utilitzant un enfocament no directiu que prioritza i promou la recerca d’experiències sensorials per part de la persona. A la sala multisensorial s’hi poden trobar diferents objectes com la columna d’aigua, la fibra òptica i els vibradors, entre d’altres.