Teràpia amb Suport Musical per recuperar la funció motora i millorar el benestar emocional en persones que han patit un ictus
Un assaig clínic revela que l’ús d’un programa domiciliari de Teràpia amb Suport Musical ajuda a recuperar la funció motora i millorar el benestar emocional en persones que han patit un ictus. La teràpia combina exercicis musicals, sessions en grup, i gamificació per motivar i activar les persones, tot des de casa seva a partir d’una nova eina de telerehabilitació amb suport a distància.
En l’article “Enriched music-supported therapy for individuals with chronic stroke: a randomized controlled trial”, publicat a la revista Journal of Neurology, es descriuen els resultats d’aquest assaig clínic, fruit d’anys de treball intens i investigació, i que representa un pas endavant en la recerca sobre noves metodologies per a la rehabilitació de persones que han patit un ictus. La Dra. Jennifer Grau-Sánchez, docent del grau en Teràpia Ocupacional de l’EUIT i coordinadora del grup de recerca OCCARE, és una de les coautores de l’article.
L’ictus és una de les principals causes de discapacitat arreu del món, i els dèficits motors, especialment en les extremitats superiors, són comuns entre les persones que sobreviuen a un ictus. Aquestes dificultats poden persistir fins i tot mesos després de l’ictus, limitant l’autonomia de la persona i afectant la seva qualitat de vida, així com la seva capacitat per participar en activitats familiars, laborals i socials.
Tot i la necessitat de rehabilitació a llarg termini, moltes persones tenen poc accés a serveis de rehabilitació especialitzats un cop finalitza el procés hospitalari. Sense una rutina d’activitat continuada, aquestes dificultats motores poden empitjorar amb el temps, cosa que impacta negativament tant el benestar emocional com la qualitat de vida de les persones.
Per què la música?
La Teràpia amb Suport Musical (eMST) ofereix una solució innovadora en aquest àmbit, ja que combina exercicis amb instruments musicals per activar el moviment d’una manera agradable i motivadora. Aquesta intervenció no només és efectiva per a la recuperació física, sinó que també millora l’estat d’ànim i fomenta la participació, cosa que és essencial per a una recuperació integral. Per exemple, pel que fa a la millora en la funció motora, els participants amb eMST van experimentar millores significatives en les habilitats motores en comparació amb el grup de control. I pel que fa a la millora emocional i de qualitat de vida, aquesta teràpia innovadora va aportar un augment en el benestar emocional i la participació comunitària, demostrant com la música pot ser un element clau en la recuperació integral.
Aquesta investigació s’ha dut a terme gràcies al finançament de La Marató de TV3 i de diverses institucions i grups de recerca d’Europa i els Estats Units. Hi han participat investigadors/es de la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, el Parc Salut Mar, la Universitat de Nova York, la Universitat de Hèlsinki, la Universitat Johns Hopkins i la Universitat de Lübeck. Podeu trobar més informació de l’app i del projecte aquí: https://mst.iiia.csic.es
I podeu trobar l’article al catàleg de la Biblioteca.