17 febr. 2025

Una representació de l’EUIT assisteix a un curs multidisciplinari a Gant (Bèlgica) dins del marc de la mobilitat internacional

/
Posted By
/
Comments0

L’última setmana de gener va tenir lloc una nova edició del curs “Interdisciplinary Programme on Palliative and End-of-Life Care (IPPE)” que organitza la Universitat d’Artevelde de Gant (Bèlgica) en el que hi van assistir un grup d’estudiants de Teràpia Ocupacional i d’Infermeria, acompanyats de la docent del grau de Teràpia Ocupacional, la Dra. Maria KapanadzeParal·lelament, i atesa la importància que aquests tipus de cursos estan adquirint dins de l’educació superior, des de la Unitat d’Intercanvis -juntament amb la Direcció i les caps de titulació del grau en Infermeria i del grau en Teràpia Ocupacional- es va considerar interessant fer una visita de coordinació a Gant, amb diversos objectius estratègics.

Des de fa diversos cursos, l’EUIT envia estudiants al curs interdisciplinari de cures pal·liatives i final de vida. Aquest és el segon any que la proposta és compartida entre els dos graus de l’EUIT i l’experiència ha tingut molt bona acollida entre els estudiants, que han destacat la importància de fer un curs amb perspectives diverses i pluridisciplinàries. Des de fa unes edicions el curs s’ha convertit en un curs BIP (Blended Intensive Programme) i rep finançament del programa Erasmus, cosa que permet que molts més alumnes hi puguin accedir.

La Dra. Maria Kapanazde forma part de l’equip promotor d’aquest curs, n’és cocoordinadora i cada any hi imparteix docència, alhora que acompanya els alumnes de l’EUIT. El curs se centra en qüestions relacionades amb el final de la vida i vol satisfer les necessitats físiques, psicològiques, socials, espirituals i pràctiques de pacients i cuidadors. El significat fonamental de les cures pal·liatives és més que una estructura d’instal·lacions i protocols. Els professionals que ofereixen aquest tipus de cures senten la necessitat d’ajudar les persones de forma significativa en el procés de final de vida, quan els mitjans curatius ja no són efectius.

El programa ha comptat amb la participació de 64 estudiants, 21 professors i 13 professionals, que representaven un total de 16 països diferents. Entre les activitats més destacades es troben un Pecha-kucha, un mercat cultural, un sopar sociocultural, una trobada de cloenda, així com 10 basecamps i 10 casos pràctics. Totes elles han contribuït a oferir una experiència formativa enriquidora i interdisciplinària.

En paral·lel, s’ha realitzat el curs IPPE + de capacitació per als professionals. El curs ha facilitat el diàleg entre professionals de diferents països, fomentant la comprensió intercultural i l’intercanvi de bones pràctiques en el sector sanitari i social. A més, aquest curs ha estat una experiència única que ha permès als participants ampliar la seva perspectiva professional i cultural gràcies a la col·laboració entre universitats europees, la Universitat de Connecticut (EUA) i diverses organitzacions sanitàries de Flandes. Aquesta experiència inoblidable ha estat un desafiament intel·lectual i un gran impuls per al desenvolupament personal i professional, i ha consolidat la importància d’una educació sanitària global i col·laborativa.

L’EUIT aposta cada vegada més per la internacionalització en totes les seves modalitats. Per això, des de la Unitat d’Intercanvis, es busquen noves propostes i es potencia aquest tipus d’estades curtes perquè els estudiants puguin gaudir de més oportunitats de mobilitat finançades i amb reconeixement de crèdits.