27 nov. 2023

Terrassa rep el Premi Cermi 2023 pel compromís amb les persones amb capacitats diverses

/
Posted By
/
Comments0

L’Ajuntament de Terrassa ha rebut el premi Cermi.es 2023 en la categoria de Millor Acció Local, un premi que atorga el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) i que reconeix les institucions, persones o iniciatives compromeses amb la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

El Jurat ha destacat que l’aposta de Terrassa és la que més ha estimulat el desenvolupament humà i social de les persones amb discapacitat i les seves famílies, així com la seva inclusió en la comunitat. Terrassa va presentar la seva candidatura per les diferents accions que ha dut a terme a favor de la inclusió i la integració de les persones amb discapacitat. Els projectes destacats que s’han presentat han estat l’adaptació de les comunicacions institucionals a lectura fàcil, la millora de l’accessibilitat dels autobusos urbans amb pictogrames, la posada en marxa del primer grup d’avaluació de l’accessibilitat cognitiva de la ciutat, el projecte “Hora blava”, la creació, en col·laboració amb les entitats locals, d’una Guia de recursos en lectura fàcil adreçada a persones adultes que han adquirit una discapacitat, o l’impuls de l’estudi de l’impacte de la violència masclista vers les dones amb discapacitat de la ciutat.

 

COL·LOCACIÓ DE PICTOGRAMES EN UN PAS DE VIANANTS DE TERRASSA Foto: Diari de Terrassa

 

Aquest premi ha estat, en gran mesura, gràcies a la feina feta per la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, una taula on hi participa la Carmen Moratinos, professora del grau en Teràpia Ocupacional de l’EUIT, assessorant i contribuint amb el seu coneixement i expertesa a l’equip de treball. Hem volgut parlar-ne amb ella perquè ens expliqui més a fons la tasca que duen a terme i el seu paper com a terapeuta ocupacional.

Enhorabona pel premi, Carmen! Primer de tot, què és la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat?
La Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat és un espai de participació i decisió. Està formada per representants d’entitats del sector de la discapacitat, per grups municipals representats al Ple de l’Ajuntament, i per serveis municipals. La Taula compta amb grups de treball de diversos àmbits. Són espais participatius on entitats i serveis municipals treballen plegats per desenvolupar accions concretes.

Actualment, els grups de treball actius són Dones diverses, sortides escolars, inserció sociolaboral, lleure, salut, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, discapacitats adquirides i Salut Mental: TEA.

Quina és la teva aportació en representació de l’EUIT i de la Teràpia Ocupacional?
Participo en el grup de treball de discapacitats adquirides. En aquest grup hem elaborat una guia per a persones que han adquirit una discapacitat. Vam validar la guia amb persones que havien adquirit una discapacitat i amb familiars, i va sorgir-ne la idea de fer-la en paper -a més d’online-, fer-la en castellà i català i en fàcil lectura.

Com a terapeuta ocupacional crec que una de les aportacions més importants que podem fer és pensar que el centre de qualsevol actuació són les persones. Cal posar-les al centre, donar-los autonomia i tenir en compte les necessitats de la persona amb discapacitat, de la seva família, de la seva comunitat,… Creure que tota persona té potencialitats i que cal donar-li oportunitats, donant-li suport i facilitant la seva vida a la comunitat.

Com pot la Teràpia Ocupacional ajudar a millorar la inclusió i el benestar de les persones amb capacitats diverses en un entorn urbà com Terrassa?
Com he dit, el centre han de ser les persones i això suposa que són ciutadanes de ple dret i tenen necessitats a les que hem de donar resposta. Facilitar oportunitats a la ciutat, valorant les ocupacions importants per a aquestes persones, els entorns on viuen, on treballen, on es diverteixen… adaptar aquests entorns i fer-los accessibles. En resum, donar solucions a les demandes de les persones.

Creus que la figura del professional de la Teràpia Ocupacional hauria de tenir més presència en les institucions públiques i els serveis vinculats a la salut i el benestar?
Crec que és vital. La Teràpia Ocupacional és una professió sanitària aprovada a la Llei d’Ordenació de Professions Sanitàries (LOPS) i la nostra mirada complementa la d’altres professionals de la salut. Som especialistes en analitzar les activitats quotidianes que realitzen les persones en el seu dia a dia perquè els éssers humans no podem viure sense fer ocupacions, són necessàries per a la vida. Aquestes activitats/ocupacions es realitzen en diferents entorns i contextos que influeixen constantment en allò que fan les persones. L’aportació clau dels professionals de la Teràpia Ocupacional és l’anàlisi de les ocupacions de cada persona o col·lectiu en els entorns i l’anàlisi dels suports i les adaptacions necessàries, així com l’entrenament per resoldre les dificultats que se’ls presenten.