15 oct. 2024

M. Àngels Pujols participa a la Catalan University of Libraries Erasmus Staff Week

/
Posted By
/
Comments0

Les tres biblioteques universitàries més grans del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), -la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF)-, van organitzar la Catalan University of Libraries Erasmus Staff Week, que es va celebrar del 7 a l’11 d’octubre a Barcelona, amb l’objectiu de col·laborar i intercanviar experiències en l’àmbit de la ciència oberta i el paper de les biblioteques universitàries. La M. Àngels Pujols, bibliotecària de l’EUIT i del CFP Sant Llàtzer, va ser una de les participants d’aquestes jornades.

Membres organitzadors i participants a l’Erasmus

 

Personal bibliotecari expert en accés obert al coneixement del CSUC, la UAB, la UPC i la UPF va compartir les seves experiències sobre la gestió de dades, els serveis de suport a la recerca i l’aprenentatge, l’educació oberta i les iniciatives de ciència ciutadana amb altres biblioteques universitàries europees assistents a l’Erasmus.

Les conferències dels organitzadors, celebrades diàriament en diferents biblioteques universitàries, es van complementar amb les presentacions que el personal bibliotecari que participava en l’Erasmus va fer sobre els recursos i serveis relacionats amb la ciència oberta que oferien en les seves biblioteques universitàries.

Totes les sessions van anar acompanyades de preguntes i debat sobre els reptes que afronten les biblioteques per donar suport a l’ensenyament i la recerca, les eines que es fan servir i les millores que es poden implementar en un moment que la intel·ligència artificial ja és present a tot arreu.

La M. Àngels Pujols va presentar el dipòsit digital de la biblioteca, DDEUIT, creat amb KOHA, un sistema integrat de gestió de biblioteques de programari lliure i codi obert, que des del 2021 recull, gestiona, preserva i difon la producció científica d’accés obert del PDI.

Presentació del repositori de la Biblioteca EUIT

 

A les sessions i debats hi van participar biblioteques universitàries de Bèlgica, Croàcia, Eslovènia, Grècia, Hongria, Itàlia, Irlanda, Letònia, Lituània, Romania i Txèquia. L’Erasmus va anar acompanyat d’un programa social de visites a espais i fons emblemàtics de les biblioteques que van acollir les conferències, així com a diferents indrets d’interès cultural de Catalunya.

Visita a la Biblioteca de l’Escola d’Arquitectura de la UPC