23 nov. 2018

La Doctora Eva Fernández al “1r Congrés Dones i Universitat sense xifres. La violència invisible”, a València

Els dies 21, 22 i 23 de novembre s’ha celebrat a la Universitat de València el 1r Congrés Dones i Universitat sense xifres. La violència invisible. L’objectiu de la trobada ha estat reflexionar sobre la violència i la igualtat de gènere en l’àmbit universitari.

Fent clic a aquest enllaç podeu accedir al programa de la jornada.

La Doctora Eva Fernández professora del Grau d’Infermeria de l’EUIT, hi va assistir, i ens deixa aquesta reflexió al voltant de la situació de la lluita contra les violències masclistes dins de la comunitat universitària i la necessitat de combatre-les.

Les violències de gènere representen un problema amb cada cop més envergadura a l’entorn universitari. Malgrat les lleis i campanyes que es duen a terme estan lluny de ser erradicades. Es tracta de diverses formes de violència de les que la màxima expressió és l’agressió física en el si de la parella o no, però hi ha moltes altres formes de violència vinculades al sexe, a la  identitat de gènere o a l’orientació sexual. Es tracta de comportaments que observem de forma quotidiana i que passen desapercebuts perquè han estat naturalitzats, normalitzats. Actituds que tenen a veure amb assetjament sexual, desqualificacions, insults… que afecten persones de tots els col·lectius de la comunitat universitària. Malgrat l’existència d’unitats i observatoris per a la igualtat i de l’obligació de tenir protocols sobre violències de gènere (des de la LO 3/2007) la realitat és que encara es té poca consciència de la importància i sovint les víctimes es troben soles si no rebutjades i assenyalades. Per això té importància que trobades com aquestes es comencin a fer per tal de reflexionar sobre com implementar noves formes de conscienciació i abordatge d’aquesta xacra social. La universitat representa un espai estratègic per tal de combatre les violències de gènere, tant per ser una institució que es caracteritza per un marcat caràcter jeràrquic i patriarcal com per la seva funció com a formadora de professionals del futur i generadora de coneixement.”

Recordem també, que el dilluns 26 de novembre l’EUIT acollirà una sessió contra les violències masclistes, amb la projecció del documental “Mai més víctima” i un posterior debat. Podeu consultar més informació fent clic aquí.