15 des. 2020

Nova eina en l’àmbit de la teràpia ocupacional

Les docents en Teràpia Ocupacional, la Dra. Laura Vidaña i la Dra. Inda Zango, després de més de dos anys de treball en un procés de traducció i validació del Satisfaction with Daily Occupation-Occupational Balance, finalment ha nascut una nova eina en l’àmbit de la teràpia ocupacional que podrà ser utilitzada per clínics i investigadors espanyols: Satisfacción con la Ocupación Diaria-Equilibrio Ocupacional (SOD-EO). El SOD-EO és un instrument basat en una entrevista que avalua 13 diferents àrees ocupacionals en termes del nivell d’activitat de la persona, la satisfacció ocupacional i l’equilibri ocupacional per cada una dels diferents tipus d’activitats.
Aquest projecte sorgeix d’una mobilitat a la Universitat de Lund (Suècia) al maig del 2018, i ha comptat amb la col.laboració de la Dra. Mona Eklund, creadora de l’eina d’avaluació original, i la Dra. Jenny Hudqvist, de la mateixa universitat. També han comptat dins de l’equip amb la participació del Dr. José Antonio Merchán de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Dra. Paula Peral, de la Universitat Miguel Hernandez. El procés de traducció i validació ha resultat més laboriós del que esperàven, però ha estat una oportunitat d’aprenentatge a nivell metodològic, que ha arribat al final gràcies al valuós treball en equip. Aportant així un gra de sorra a la professió.
Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat en un Special Issue sobre Instruments for Measuring Healtha la revista Journal of Environmental Research and Public Health (Current Impact Factor: 2.849).
Podeu trobar l’article a Pubmed:
Vidaña-Moya, L., Eklund, M., Merchán-Baeza, J. A., Peral-Gómez, P., Zango-Martín, I., & Hultqvist, J. (2020). Cross-Cultural Adaptation, Validation and Reliability of the Spanish Satisfaction with Daily Occupations-Occupational Balance (SDO-OB): An Evaluation Tool for People with Mental Disorders. International Journal of Environmental Research and Public Health17(23), 8906.
Moltes felicitats!