18 des. 2020

Publicat el primer estudi de validació de la Canadian Occupational Performance Measure (COPM). Una entrevista i avaluació que Garanteix una pràctica centrada en la persona (ACP)

/
Posted By
/
Comments0
/

30 terapeutes ocupacionals I 15 fisioterapeutes de 20 centres sociosanitaris i residencials de Catalunya han participat en l’estudi.

La investigació està realitzada per Elisabet Capdevila, docent de Teràpia Ocupacional a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) – Phd Student i dirigida per la Dra. Mariona Portell de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Dra. María Rodríguez de la Universitat de Màlaga (UMA), amb la col·laboració de la Dra. Maria Kapanadze de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT).

Aquest article és el primer estudi de les propietats psicomètriques de l’COPM en el marc de l’doctorat. La necessitat d’investigar sorgeix de la inquietud per part dels terapeutes ocupacionals per disposar d’eines, vàlides i útils per avaluar problemes quotidians que restringeixen o afecten l’acompliment ocupacional i que a el mateix temps mesurin els resultats de les intervencions. Per aquest motiu, l’objectiu d’l’estudi ha estat examinar l’ús de la COPM (versió espanyola) com a mesura rutinària d’avaluació i de resultats en els serveis de rehabilitació i teràpia ocupacional de centres sociosanitaris i residencials espanyols.

Els resultats pretenen il·luminar, a partir de les aportacions per part dels professionals, les potencialitats de la mesura en l’ús diari que permeten sustentar la pràctica i donen suport al procés d’intervenció, així com detectar els aspectes que limiten la integració de la mesura o la pràctica centrada en la persona. L’ús de la mesura garanteix una aplicació real de la Practica Centrada en la Persona (ACP) en les institucions i fins al moment no existia cap validació de la mesura en població espanyola.

La revista Occupational Therapy Internacional és una revista indexada d’accés obert que trobareu en el següent enllaç: https://www.hindawi.com/journals/oti/2020/3071405/ o a l’enllaç del catàleg de la biblioteca: https://euit.orex.es/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=60078