3 nov. 2021

Article de la Dra. Jennifer Grau a la revista BMJ Open

/
Posted By
/
Comments0

La Dra. Jennifer Grau ha publicat un article a la revista BMJ Open. Es tracta del protocol d’un estudi liderat per la Dra. Duarte, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de l’Esperança, on hi han col·laborat investigadors de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i de la Universitat d’Auckland, a Nova Zelanda.

L’estudi té com a objectiu descriure els programes de rehabilitació intensius hospitalaris per a persones que han patit un ictus. Han dissenyat un protocol on es recull la intensitat de les sessions de fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia així com el tipus d’activitats que les persones realitzen durant els tractaments. Alhora, han establert un protocol d’avaluació per recollir les variables de resposta al tractament i els indicadors relacionats amb l’adherència i els efectes adversos. 

En el nostre territori existeixen diferents recursos i serveis per la rehabilitació de l’ictus i els programes de rehabilitació varien en intensitat i contingut. A més a més, a la majoria d’estudis que investiguen l’efectivitat dels programes no s’especifiquen les activitats terapèutiques que es realitzen. És per aquest motiu que és necessari investigar els models actuals de pràctica i descriure com s’implementen els programes. Una descripció amb major detall del contingut del programa de rehabilitació permetrà ajustar i reclamar recursos així com contribuir a l’evidència per comparar i generalitzar resultats. En definitiva, aquest protocol suposa el primer esforç a Catalunya per homogeneïtzar els registres sobre els programes de rehabilitació per l’ictus i la millora de les persones.

L’estudi està finançat per La Marató de TV3 i el protocol s’ha publicat a la revista BMJ Open d’accés obert (Q1, IF: 2.69). El podeu trobar al catàleg de la nostra biblioteca: https://biblioteca.euit.fdsll.cat/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=61681

Sartor, M. M., Grau-Sánchez, J., Guillén-Solà, A., Boza, R., Puig, J., Stinear, C., Morgado-Perez, A., & Duarte, E. (2021). Intensive rehabilitation programme for patients with subacute stroke in an inpatient rehabilitation facility: describing a protocol of a prospective cohort study. BMJ open, 11(10), e046346. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2020-046346