25 jul. 2022

Mor Mariona Creus i Virgili, expresidenta del COIB i figura clau de la història recent de la infermeria a Catalunya

/
Posted By
/
Comments0

Mariona Creus i Virgili, una de les figures clau de la història recent de la infermeria a Catalunya, ha mort a l’edat de 81 anys. Entre els anys 2002 i 2011 fou presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

Nascuda a Sabadell l’any 1941, durant la seva carrera professional, Creus va dur a terme activitat assistencial, docent i de gestió, i va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat en la sanitat catalana. Va fundar l’Associació Catalana d’Infermeria i va ocupar el càrrec de presidenta de l’Associació Nacional de Directius d’Infermeria (ANDE). Fou patrona i vicepresidenta de la Fundació Ictus, i fundadora i consellera de l’Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI), entre d’altres.

Entre els anys 2002 i 2011 va ser presidenta del COIB i degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Del 2006 a 2011 va ocupar el càrrec de presidenta de la Comissió de l’Ordenació del Consell de la Professió Infermera de Catalunya.

D’altra banda, va ser docent en nombroses universitats espanyoles, va participar com a ponent en congressos nacionals i internacionals i va publicar en diverses revistes acadèmiques i professionals.

Creus va rebre el Premi Associació Catalana d’Infermeria, i el reconeixement de l’Associació Nacional de Directius d’Infermeria i de l’Escola de Santa Madrona. Fou sòcia emèrita de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i les Balears i fou reconeguda pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria professional. Des del 2020 era presidenta del Consell de Govern del Parc Taulí Hospital Universitari de Sabadell.

Al maig del 2022 va  rebre la distinció de col·legiada d’honor del COIB en reconeixement a les seves aportacions cabdals a la millora del desenvolupament de la professió infermera al llarg de tota la seva carrera professional.

Descansi en Pau.