29 febr. 2024

Nou article científic de la Dra. Jennifer Grau

/
Posted By
/
Comments0

La professora del grau en Teràpia Ocupacional de l’EUIT i coordinadora del grup de recerca OCCARE, la Dra. Jennifer Grau Sánchez, ha participat en un estudi liderat pel grup Brainvitge de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb investigadores de l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, sobre la presència d’anhedonia en persones que han patit un ictus.

La investigació gira al voltant de l’anhedonia, una disminució en la capacitat de sentir plaer, i la seva prevalença i nivells en persones que han patit un ictus. En aquest estudi, es va avaluar a un grup de 125 persones que havien patit un ictus i van trobar que l’anhedonia era més prevalent en comparació amb un grup de població sana.

L’anhedonia, vinculada estretament a la depressió, pot tenir repercussions greus en la recuperació de les persones que han patit un ictus, afectant la seva autonomia i motivació per participar en programes de rehabilitació. La troballa més sorprenent fou que aquesta manca de plaer persistia tant en les etapes subagudes com en les cròniques de la malaltia, tot destacant la necessitat de detectar i abordar aquesta condició en les persones afectades.
A més, l’estudi va revelar que els nivells més alts d’anhedonia es traduïen en menor motivació i estats d’ànim més negatius, com la fatiga i la ràbia, en el llarg termini. En resum, l’anhedonia després d’un ictus és més comuna i impactant del que es pensava, i abordar-ho pot ser clau per millorar la vida d’aquestes persones.
L’article s’ha publicat a la revista Frontiers in Aging Neuroscience i ja es troba al catàleg de la biblioteca.