2 jul. 2020

Més enllà de les mascaretes: Un projecte cooperatiu de ciutat en la lluita contra el Covid-19

Si bé és cert que a l’EUIT ja portem anys col·laborant amb altres universtats i entitats en diversos projectes, la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ens ha ofert una nova oportunitat: participar en el projecte de cooperació local en la lluita contra la malaltia Covid-19 i el seu impacte social.

Amb l’objectiu d’analitzar la viabilitat de fabricar unes mascaretes de protecció que siguin reutilitzables i/o reciclables, el projecte està liderat per la UPC i l’institut de recerca textil Intexter, que aporten el coneixement sobre les qualitats tècniques que ha de complir la mascareta. A més, el projecte compta amb el coneixement i l’expertesa de tres grans entitats de Terrassa: el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), l’Hospital Mútua de Terrassa i la nostra Escola.

El grup de recerca interdisciplinar GrEUIT, amb membres del grau de Teràpia Ocupacional i del grau d’Infermeria, participa en diverses iniciatives, estudis i projectes, ja siguin propis o en col·laboració amb altres grups. En aquest projecte, el grup GrEUIT participa amb un equip format per la Dra. Melinda González, la Prof. Ester Peñataro, la Prof. Silvia Poveda i el Dr. Raül Vernet.

L’expertesa de l’equip ha permès identificar les necessitats en relació a l’ús de les mascaretes: necessitats especials de certs usuaris, aspectes a tenir en compte per a una bona cobertura i subjecció, com ha de ser la seva manipulació, com s’ha de col·locar, i quins aspectos cal tenir en compte per al seu manteniment.

Una altra acció important derivada del projecte és la formació específica sobre l’ús de mascaretes. Per aconseguir-ho s’han dut a terme diversos webinars destinats principalment a tres col·lectius concrets: social, industrial i educatiu. La participació del GrEUIT als webinars també ha estat clau, destacant no només la importància de la mascareta sino també de les altres dues mesures a tenir en compte: la higien de mans i la distància de seguretat.

El projecte continua vigent i en desenvolupament. Esperem en els propers mesos poder explicar-vos com acaba, tenint en compte que la situació sanitària i social marcarà el curs del projecte. Aprofitem per agraïr l’equip investigador i tot el grup de recerca la seva iniciativa.

Més informació en aquests enllaços: (1) díptic projecte mascaretes (2) Notícia UPC