28 nov. 2022

La Dra. Silvia Poveda guanya el premi Enfermería en Desarrollo per la seva tesi doctoral

/
Posted By
/
Comments0

La Dra. Silvia Poveda, docent del grau en Infermeria de l’EUIT, ha guanyat el premi Enfermería en Desarrollo en la categoria de tesi doctoral pel seu projecte titulat: “Barreras en la gestión de las voluntades anticipadas en urgencias y emergencias. Conflictividad ética derivada”.

Enhorabona, Silvia!

La Dra. Silvia Poveda va rebre el premi de mans de Rosa María Aguilar Chinea, rectora de la Universidad de la Laguna

 

Divendres passat, al Teatro Real de Madrid, es va celebrar la gala on es van donar a conèixer els guanyadors de la 8a edició dels premis que entrega la FUDEN-Fundación para el Desarrollo de la Enfermería, i hem aprofitat l’esdeveniment per entrevistar-la.

  • Silvia, moltíssimes felicitats per aquest premi. Quin valor té per a tu?

Personalment, suposa un veritable reconeixement a la feina que hem realitzat conjuntament la meva directora de tesi, la Dra. Falcó-Pegueroles, i jo durant tants anys. Però això va més enllà. Suposa també una oportunitat de visibilitzar i donar a conèixer a la ciutadania tota la feina que diariament fem les infermeres en el camp de la recerca. Tan necessària per augmentar el cos de coneixement de la nostra professió, però també necessària per ajudar a millorar les cures que proporcionem a les persones. Estic realment feliç i agraïda a l’organització dels premis per haver-me donat aquesta oportunitat. 

  • De què tracta la tesi? Quins són els punts més rellevants? 

Aquesta tesi doctoral, que ha estat realitzada per un compendi d’articles, explora les barreres, els elements facilitadors i els conflictes ètics percebuts per les infermeres i metgesses/s d’urgències i emergències al gestionar les voluntats anticipades de les persones, a més de fer una anàlisi del nivell de coneixements i actituds dels professionals sobre aquesta qüestió. M’agradaria destacar també que els resultats de la recerca han estat publicats en tres revistes d’impacte a nivell internacional (Nursing Ethics, BMC Medical Ethics i Worldviews on Evidence-Based Nursing) i a nivell nacional, a la revista de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona. 

  • Com pot ajudar la teva tesi als estudiants, futurs professionals i a la societat en general? Quines aplicacions pot tenir la teva investigació?

Els resultats d’aquesta recerca poden contribuir, en primer lloc, a millorar l’abordatge que fan els professionals d’urgències i emergències de les voluntats anticipades de les persones ateses. En segon lloc, a que es puguin crear nous programes que facilitin la presa de decisions ràpida en contextos complexos d’actuació i que alhora contribueixin a què els professionals puguin respectar el principi a l’autonomia de decisió dels usuaris. En tercer lloc, a que puguin sorgir noves figures dins de la infermeria que liderin la gestió d’aquest procés, les quals ajudin a mitigar el malestar i les situacions de conflicte ètic dels professionals que treballen en aquests serveis. I, per últim, a la creació de programes de formació dirigits a les infermeres i metgesses/metges, la inclusió de les voluntats anticipades en totes les guies i protocols d’actuació dels serveis d’urgències i emergències, la difusió d’aquestes a través de campanyes del Ministeri de Sanitat per a fomentar el seu coneixement entre la població en general, així com la seva potenciació en el context de l’atenció primària, l’atenció comunitària i els centres residencials, es consideren propostes essencials per a millorar el seu ús i correcte maneig en el context de la urgència i de l’emergència.