13 gen. 2023

La Dra. Montserrat Comellas participa en les darreres publicacions sobre la IPA a Catalunya

/
Posted By
/
Comments0
El grup IPACAT, del qual forma part la directora de l’EUIT, la Dra. Montserrat Comellas, ha presentat al Govern de Catalunya i als Col·legis Professionals d’Infermeria una proposta de model per regularitzar la IPA (Infermera de Pràctica Avançada) que es fonamenta amb diferents models i experiències internacionals, amb les tesis realitzades a Catalunya i amb el diagnòstic de situació en diferents àmbits i professionals relacionats amb les IPA a Catalunya.
 
La PROPOSTA DE MODEL DE PRÀCTICA AVANÇADA A CATALUNYA (MIPACAT) és un document treballat amb l’objectiu de poder-se implementar en els propers anys i que, de moment, s’ha presentat ja al Consell de Col·legis Professionals i al Departament de Salut. El document, a part del recorregut fet fins ara per a la diagnosis de situació, recull:
 
– Els dominis competencials i el nivell de la pràctica
– El marc regulatori de la formació de la IPA
– El marc regulatori per la pràctica professional
– Els indicadors d’avaluació per a la pràctica
– I unes recomanacions per a la implementació
 
 
D’altra banda, també s’ha publicat el projecte IPACAT 22, el projecte que s’ha desenvolupat durant l’any 2022 i en el que s’ha tractat de treballar, amb 24 de les 30 societats científiques d’infermeria catalanes, un consens sobre els aspectes clau d’un possible model de pràctica avançada. Mitjançant entrevistes i qüestionaris Delphi s’ha arribat a acords elevats en relació als dominis competencials de les IPA, a la formació requerida i criteris d’accés, així com a la necessitat d’haver una regulació específica i una acreditació que es revalidés cada 3 anys.
 
 
En totes dues publicacions hi ha participat la Dra. Montserrat Comellas com a investigadora col·laboradora.