2 oct. 2023

Article científic de la Dra. Jennifer Grau i la Dra. Jèssica Garrido

/
Posted By
/
Comments0

La Dra. Jennifer Grau i la Dra. Jèssica Garrido, docents del grau en Teràpia Ocupacional de l’EUIT i membres del grup de recerca OCCARE, han publicat un article científic en el que presenten el protocol de l’assaig clínic, iniciat el passat mes de maig, que avalua els beneficis de l’escolta de música en la reducció del dolor i la millora del benestar en persones que conviuen amb dolor crònic, alhora que investiga si es redueix l’ús continuat de fàrmacs analgèsics.

Aquest article sorgeix d’un projecte finançat pel Plan Nacional sobre Drogas del Ministeri de Sanitat i en col·laboració amb l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). L’article està publicat a la revista BMJ Open d’accés obert i el podeu trobar al catàleg de la Biblioteca EUIT.

L’objectiu principal del tractament del dolor crònic no oncològic és mantenir la funció física i mental i millorar la qualitat de vida de la persona. L’ús de fàrmacs analgèsics o opioides en persones que conviuen amb dolor crònic ha augmentat en els últims anys, i s’han proposat intervencions no farmacològiques com ara l’escolta de música per contrarestar-ho. A diferència d’altres estímuls auditius, la música pot activar circuits de regulació emocionals i de recompensa, convertint-la en una eina potencial per modular els processos d’atenció i modular l’estat d’ànim. L’objectiu principal d’aquest estudi és proporcionar la primera evidència sobre els efectes distintius de l’escolta de música com a tractament analgèsic coadjuvant en persones amb dolor crònic en tractament farmacològic amb opioides.

 

 

L’assaig clínic, liderat pel Dr. Sebastià Videla Ces (Hospital Universitari de Bellvitge) i pel Dr. Víctor Fernández Dueñas (UB), es durà a terme amb un grup d’unes 70 persones amb dolor crònic que reben un tractament regular amb opioides d’almenys 4 setmanes. Durant 28 dies, escoltaran diàriament (com a mínim 30 minuts i fins a 1 hora) llistes de reproducció adaptades a les preferències individuals i s’analitzaran els canvis i les diferències en els punts d’intensitat del dolor en cada visita.