22 nov. 2022

La Dra. Marta Gorina, Premi Extraordinari de Doctorat per la UAB

/
Posted By
/
Comments0

La Dra. Marta Gorina, docent del grau en Infermeria de l’EUIT, ha estat reconeguda amb el Premi Extraordinari de Doctorat per la UAB corresponent al curs acadèmic 2019/2020 per la seva tesi doctoral “Educación para la salud desde atención primaria a personas con pluripatología crónica: diabetes mellitus II, hipertensión arterial e hipercolesterolemia simultáneamente”.

Divendres passat es va celebrar l’acte de lliurament dels guardons que reconeixen les millors tesis doctorals entre totes les defensades durant el curs i hem aprofitat l’esdeveniment per conversar amb ella sobre el premi que ha rebut.

Marta, enhorabona per aquest premi. Quin valor li dones a nivell personal? 

Que el Premi Extraordinari de Doctorat m’hagi estat atorgat, per mi suposa un reconeixement a la feina feta durant 4 llargs anys de la meva vida que han suposat un sobreesforç a nivell personal, laboral i familiar.

De què tracta la tesi? Quins són els punts més rellevants?  

La meva tesi doctoral té per objectiu dissenyar un programa d’educació per a la salut amb la finalitat de capacitar en l’autocura a persones diagnosticades de diabetis mellitus II, hipertensió arterial i hipercolesterolèmia simultàniament i als seus familiars o persones significatives en el cuidar. Per al desenvolupament del programa “Objectiu Autocura” va ser imprescindible conèixer les característiques dels programes existents, així com identificar i analitzar els factors determinants que faciliten i dificulten la conducta d’autocura.

Com pot ajudar-la teva tesi als estudiants, futurs professionals i a la societat en general? Quines aplicacions pot tenir la teva investigació? 

De la tesi doctoral, neix el programa d’educació per a la salut “Objectiu Autocura” el qual pretén ajudar als professionals d’infermeria a disposar de les eines necessàries per a capacitar en l’autocura a persones diagnosticades de DMII, HTA i HCOL simultàniament i als seus familiars i/o amics en el cuidar, proporcionant els coneixements i habilitats per a evitar complicacions associades a aquests problemes de salut i millorar així la seva qualitat de vida.

Donat que els tres problemes de salut són altament freqüents en la nostra societat, el programa podria ser integrat amb facilitat en el dia a dia de les consultes d’atenció primària.